miercuri, 28 aprilie 2010

Tu cand ai facut o schimbare in viata ta?
Ne obisnuim zi de zi cu viata pe care o avem si ideea de schimbare de multe ori ne terorizeaza. Dar schimbarile sunt necesare in viata noastra. E greu sa schimbam lucruri, ne este frica de cele mai multe ori cand schimbam ceva important pentru ca nu avem siguranta ca va fi de bine. De multe ori nu este de bine, alteori da, dar de fiecare data schimbarile aduc in mod sigur o invatare si bineinteles, evolutie.
Adesea stim ca o schimbare va fi de bine dar nu vren sa trecem peste ea, pentru ca nu avem energie. Ocupati cu problemele de zi cu zi, nu vrem sa adaugam alte preocupari. Dar ce frumos este atunci cand spunem "pana aici, mi-a ajuns!" Schimbarea este in fata noastra, este cea mai frumoasa varianta si pe langa asta, cu ea se hraneste persoana noastra. Cand schimbarea este atat de necesara incat nu mai exista altceva, ne gandim zi de zi la momentul in care se va intampla si nu mai putem sa asteptam sa aiba loc.
Oamenii sunt greu de suportat uneori si noi trebuie sa facem compromisuri ca sa nu riscam alte lucruri importante. Oamenii stiu acest lucru si de multe ori profita, pentru ca stiu ca tu ai nevoie de ei, pana intr-o zi cand spui "pana aici, mi-a ajuns" si ce frumos este!!


Ma gandesc mult la schimbare in aceste zile frumoase si imi vine in minte o melodie de la "Chamba", unde cantareata spune "en el cambio esta la evolucion" (in schimbare este evolutia) si asa este...


Ce zi insorita! Astazi soarele straluceste asa de frumos incat nu avem cum sa nu-l primim in sufletele noastre. E o mica schimbare sufleteasca.
Ei bine, m-am oprit putin, facand aceasta scurta paranteza, pentru a lua o pauza de la citit: astazi voi sustine un proiect la master impreuna cu cateva colege al carui subiect este chiar despre schimbare si rezistenta la schimbare. Voi contura cateva elemente esentiale despre aceasta notiune si astfel ma voi ajuta si pe mine in sustinerea acestui proiect.


Se spune ca singura constanta din lume este "schimbarea".


In momentele de criza existentiala sau financiara, oamenii simt nevoia de a reflecta la o schimbare in modul lor de viata, in cariera sau in afaceri. Pana la urma trebuie sa intelegem aceasta nevoie si sa constientizam faptul ca o continuare a comportamentului nostru nepotrivit, agresiv, violent, a atitudinilor noastre necorespunzatoare fata de ceilalti, a delasarii, urii, abandonului, uitarii, lovirii, jignirii, maltratarii, in mod inevitabil, mai devreme sau mai tarziu, vor conduce la situatii critice intre oameni si vor distruge relatiile dintre oameni.

Schimbarea porneste din iubire, din suflet, din iertare, din dorinta de a ne proteja semenii, de a face sa le aratam celor din jur ca ne pasa si ca le vrem binele.
In esenta, cred ca trebuie sa cunoastem si sa intelegem aceste nevoi si trebuie luat in considerare caracterul construit al schimbarii. Schimbarea nu este naturala, este o problema care necesita cercetare. Ea nu trebuie inteleasa ca o criza si nici macar ca un simplu proces de adaptare sau dezvoltare, ci mai degraba ca manifestarea unei multitudinii de mutatii in cadrul nostru interior.

Dupa parerea mea, schimbarea este un proces necesar, pentru ca doar astfel vom da curs progresului dar si modului de percepe clar anumite situatii.


Cand va ganditi la schimbarile care au loc, la ce va ganditi mai exact?


Iata mai jos, cateva intrebari care sa va ajute sa cautati aurul in fiecare experienta:


- Ma face aceasta schimbare mai puternic?

- Am invatat lucruri noi despre mine?

- M-a facut sa devin mai constient, din punct de vedere spiritual?

- Am invatat cum sa ma ridic deasupra problemei, pentru ca am fost nevoit/a sa o fac?

- Am invatat ce este cu adevarat important si ce conteaza cu adevarat in aceasta situatie?

- Am acum mai multa compasiune fata de ceilalti aflati in suferinta sau in nevoi?

- Care unt binecuvantarile din aceasta schimbare de viata?

- Asumarea raspunderii ma ajuta sa ma simt mai stapan pe viata mea?

- M-am rugat pentru ajutorul spiritual in aceasta schimbare?

- Vreau sa accept ajutorul?

- Pe cine trebuie sa iert?


CONCLUZIE:


FA O SCHIMBARE IN VIATA TA daca doresti ceva nou pentru maine, pentru saptamana viitoare, pentru toti acesti ani frumosi ai vietii!!!
5 comentarii:

 1. Nu e niciodata prea tarziu pentru nimic...Adevarata proba este sa stii sa nu renunti. Niciodata. La lucrurile, la oamenii, la trairile care te fac intreg.

  RăspundețiȘtergere
 2. Coryta...intr-adevar, niciodata nu este prea tarziu pentru absolut nimic atunci cand avem vointa si luptam cu toate puterile noastre. Deci sa nu ne lasam Niciodata.

  RăspundețiȘtergere
 3. frumos ce ai scris...oricum, viata este intr-o continua schimbare si, odata cu ea, ne schimbam si noi...dar, ai dreptate, de multe ori schimbarile se impun ptr ca numai asa putem evolua...altfel, vorbim de plafonare...util ar fi ca, in urma schimbarii, sa si obtinem rezultatele pe care ni le-am propus

  RăspundețiȘtergere
 4. Draga Cosmin, asa este: Viata este intr-o continua schimbare sau mai debraba este o continua schimbare ;) Cu cat exista mai multa schimbare, cu atat viata este mai abundenta. Iar o viata abundenta aduce cu sine extraordinare schimbari, clipa de clipa :)

  RăspundețiȘtergere
 5. Schimbarile reprezinta deciziile pe care le luam zilnic , deci prin urmare fara sa vrem trecem prin schimbari.Uneori se intampla sa nu realizezi ca ceva e diferit, dar este acolo : schimbarea(idei noi, dileme , problemele, emotiile , etc).

  RăspundețiȘtergere